Yaşamak Bir Ağaç Gibi Tek ve Hür, Ve Bir Orman Gibi Kardeşçesine...

Misak-i Milli içinde...

Site Menüsü
Saat
Site Haritası
Brokerların sigorta sektöründeki etki sahası genişliyor
Brokerların sigorta sektöründeki etki sahası genişliyor

2014 ilk yarı itibarıyla sayıları 114'e ulaşan brokerların sigorta sektöründeki etki sahası giderek genişliyor. Son 3 yıldaki pazar payını yüzde 9.23’ten 10.3’e yükselten, prim üretimini ise yüzde 100 oranında artıran brokerların en etkin olduğu branş ise kredi sigortaları olarak karşımıza çıkıyor

Gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılan sigorta brokerliği sistemi Türkiye'de henüz 13 yaşında. Sigortacılığın hayat, hayat dışı ve reasürans dallarında Hazine ruhsatı ile faaliyetlerine başlayan brokerlerin 2014 ilk yarı itibarı ile Türkiye pazarında elde ettiği pay; yüzde 12,24 civarında.

Brokerlar, ürün ve kurum çeşitliliği arasından sigortalıya en uygun hizmetin belirlenmesi ve risk yönetimi konusunda sektörde önemli bir yere sahip. Sigorta sektöründe çok yönlü rol oynayan ve uzmanlık gerektiren alanlarda bilgi ve tecrübe sahibi olan brokerlar, Türkiye'deki dağıtım kanalı yapılanmasının da önemli bir parçasını oluşturuyor.

Bireysel emeklilik ve sigorta sektörüne, kurumsal ve bireysel müşterilerin karşılaşabilecekleri risklerin analizi, bir sigorta programının yapılandırılması ve aktüeryal hasar kontrolü gibi ek hizmetler sağlayan brokerlar, yüksek oranlarda olmasa da pazardaki paylarını her yıl geliştirmeye devam ediyor. 2014'yılının ilk yarısı itibarıyla sigorta sektöründe görev yapan broker sayısı ise 114.

2014'ün ilk yarısı itibarı ile hayat ve hayat-dışı branşlardaki toplam 13 milyar 269 milyon TL'lik prim üretiminin 1 milyar 624 milyon 714 bin TL'sini aktif kılan brokerlar, pastanın yüzde 12,24'lik payının sahibi konumunda.

Brokerların 2014 yılı ilkyarı içerisindeki prim üretiminin neredeyse tamamı hayat-dışı branşta üretiliyor.

2014 yılı ilk yarı itibari ile toplam prim üretimi içindeki payları hayat-dışı branşta yüzde 13,72 seviyelerine ulaşan brokerlar, hayat branşında 0,96 seviyelerinde kalıyor.

Brokerların son 3 yıllık pazar payı incelendiğinde, büyük oranlarda olmasa da pastadan aldığı dilimi her yıl biraz da genişlettiği görülüyor. 2010 yılında yüzde 9, 23 oranında bir paya sahip olan brokerlar, 2013 sonunda bu oranı yüzde 10.3’e yükseltiyor.

Brokerların prim üretimi yıllar itibariyle yüksek oranlarda artış gösteriyor. 2010 yılında 1 milyar 303 milyon TL olan brokerların üretimdeki payı 2013 yılı sonunda yüzde 100 oranında artarak 2 milyar 496 milyon TL olarak ortaya çıkıyor. 2014 yılı haziran ayı itibarıyla ise 1 milyar 624 milyon TL olarak görülüyor.

Brokerların en etkin olduğu hayat dışı branştataki prim üretimi incelendiğinde ise 2010 yılında 1 milyar 286 milyon TL olarak görülürken 2013 yılında yüzde 92 artışla 2 milyar 476 milyon TL oluyor. Aynı dönemde hayat branşındaki üretim 17 milyon 570 bin TL'den yüzde 13,73'lik artışla 19 milyon 984 bin TL'ye yükseliyor.

TSB tarafından açıklanan 2014 yılı Temmuz sonu verilerine göre brokerların branşlar bazındaki etkinliği incelendiğinde; en yüksek pay aldığı branşın kredi sigortaları olduğu görülüyor. Brokerların son yıllarda yükseliş kaydeden sorumluluk sigortalarındaki payı dikkat çekerken, yangın, nakliyat ve hastalık/sağlık gibi branşlarındaki etkinliğinin de arttığı gözlemleniyor.

Yüzde 44,86 ile brokerların en fazla prim üretimine sahip olduğu branş, kredi olarak karşımıza çıkarken, ikinci sırayı yüzde 36,26 ile emniyeti suiistimal; üçüncü sırayı ise yüzde 34,67 ile hava araçları sorumluluk branşları alıyor. Brokerların etkin olduğu diğer branşlar, sırasıyla; su araçları sorumluluk, genel sorumluluk, hastalık/sağlık, su araçları, nakliyat, finansal kayıplar ve hava araçları olarak karşımıza çıkıyor.

Sigorta brokerlarının en fazla faaliyet gösterdiği il; İstanbul. Brokerın olmadığı illere ise çevre illerden veya İstanbul'dan destek sağlanıyor. Hazine Müsteşarlığına bağlı çalışan sigorta brokerlerinin 94 tanesi İstanbul'da faaliyet gösterirken Ankara ve İzmir'de 7, Bursa'da 3, Trabzon, Muğla ve Kocaeli'de 1'er sigorta brokerı bulunuyor. 7 tanesinin ise ruhsatı iptal edilmiş durumda. Bu kurumlardan hepsi karma branşlarda faaliyet gösteriyor.

Sonuç olarak, tüm dünyada hayat-dışı sigortacılık alanında en yaygın dağıtım kanallarının arasında yer alan brokerlik sistemi, ülkemizdeki etkinliğini de giderek artırıyor. Son 10 yılda oldukça hızlı bir şekilde artan brokerlık şirketlerinin en önemli amaçlarından biri de prim üretiminden daha fazla pay almak.  Avrupa pazarında yapılan bir araştırmaya göre, müşterilerin yüzde 24'ü brokerların vazgeçilmez olduğuna, yüzde 49'u çok gerekli olduğuna ve yüzde 21'i de zaman zaman faydalı olduğuna inanıyor.

Brokerların etkin olduğu dünya ülkelerine göz attığımızda, Brezilya, Kanada ve Avustralya'nın en yüksek paya sahip olduğu; Şili, Meksika ve Çin'deki sigorta piyasasının üçte birinden fazlasına brokerların hakim durumda olduğu görülüyor. Asya ülkeleri ise broker paylarının geride kaldığı grubu oluşturuyor.
http://www.bestyayincilik.com/Dergi/Arastirma_Detay.asp?id=4483

  
3703 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
SİGORTA GÜNDEM
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam5
Toplam Ziyaret1249670
Takvim
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398
Üyelik Girişi