Yaşamak Bir Ağaç Gibi Tek ve Hür, Ve Bir Orman Gibi Kardeşçesine...

Misak-i Milli içinde...

Site Menüsü
Saat
Site Haritası
SEDDK, YENİ DÜZENLEMELER VE DENETİM ÜZERİNE

Bilindiği gibi SEDDK 2020 yılında ilk üyeleri atanarak, finans dünyasının SPK ve BDDK dan sonraki, özerk ve bağımsız düzenleme ve denetleme  kurumu olarak faaliyete geçti.

Kuruluşundan bu yana başta mevzuat altyapısı olmak üzere, birçok konuda hem kamuya, hem de sektör bileşenlerine önemli kazanımlar sağlandı.

2020 Haziran ayında atanan kurucu Başkan Türker GÜRSOY ‘dan itibaren,  2023 yılının son günlerinde 3. Kez Başkan ve üye ataması ile kurul yönetimi de tazelendi. Kuruluşunun 3. Yılında 3. Yönetim atanmış oldu. Umarız, bu yönetim kurulu görev süresini tamamlayacaktır.

Sn. Davut MENTEŞ başkanlığında atanan yeni yönetim işe çok  hızlı koyuldu. İlk ve çok yerinde bir icraat olarak çok düşük kalan asgari sermaye tutarlarını ciddi biçimde yükseltti. Ayrıca, kamu yönetiminin genelde uyguladığı gibi asgari sermaye tutarlarının TÜİK Üretici Fiyat Endeksine göre her yıl Ocak ve Temmuz ayında otomatik artırımını uygulamaya aldı. Bu kararın akabinde de, mali bünyesi zayıf kalan iki sigorta şirketinin yönetimine el konuldu.

Sektörün mali yapısı açısından önem taşıyan ve daha önceden SEDDK’nın önemli bir önlem olarak uygulamaya aldığı trafik prim üretimini özvarlık şartına bağlayan düzenlemesi takdir edilmişti. Ancak, sonradan ne amaçla kaldırıldığı anlaşılamayan bir kararla 13.10.2022 kaldırılan trafik prim üretimini özvarlık şartına bağlayan düzenleme 01.01.2024 itibariyle tekrardan yürürlüğe alındı. Böylece trafik poliçesi üretiminde ruhsat sahibi sigorta şirketlerinin bir takvim yılı içinde ürettikleri trafik sigortası endirekt hariç brüt yazılan prim toplamı bir önceki yılsonu özsermayelerinin 5 katını geçemeyecek.

SEDDK tarafından atılan iki adımla birlikte, sektördeki özvarlık yeterliliği ve mali yapının düzenli olarak güçlendirilmesi yönünde çok ciddi ve güzel adımlar atılmış oldu.

Bu düzenlemeler ile birlikte, aldığımız duyumlara göre SEDDK ya yapılan 12 civarındaki sigortacılık ruhsat başvurusu, sahiplerine iade edilerek yeni duruma göre başvurularını değerlendirmeleri istendi.

Son yıllarda artan şirket sayısı ve SEDDK personelinin dönüşüm ve yapılanma sürecinde(Hakemliğe geçiş istifaları, emeklilik, Hazine kadrosunda kalma gibi.) oluşan kadro kaybı, Kurum’un bir kısım kontrol ve denetleme faaliyetlerini de aksatmış görünüyor. Özellikle yerinde denetim faaliyetlerinin aksaması, ciddi bir yetişmiş kadro sıkıntısını ortaya koyuyor. Çoğu şirkete 2-3 yıldır denetim gönderilemiyor.

Bu nedenle çok hızlı ve acil olarak geçmişte de eksik olan, Sigorta Denetleme uzmanı sayısının artırılması  ve denetimin güçlendirilmesi elzemdir. Hazine de kalan deneyimli ve yetkin personelin de, SEDDK’ya tekrar geçişi için teşvik edici önlemler alınmalıdır.

Bazı yönetmelikler ile getirilen düzenlemelerinde yakından takibi ve uygulama disiplini sağlanması yönünde aksaklıklar olduğunu gözlemliyoruz.

Bu çerçevede sektördeki Şirketlerimizin genel işleyişini ayrıntılı olarak belirleyen en önemli düzenlemelerden biri olan “Sigorta Şirketleri ve Reasürans Şirketlerinin Kuruluş ve Çalışma Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri ve uygulamasında aksaklıklar görmekteyiz.

 

Bu yönetmeliğin temel amaçlarından biri, Şirketlerin sermayedar ve diğer yönetim kurulu üyeleri ile üst düzey  yöneticilerinin  yetkinliklerini ve asgari şartlarını düzenlemek.  Böylece, ekonomiye ulusal düzeyde etkileyebilecek yönetsel riskleri minimize etmek, yöneticilerin Sigortacılığın gerektirdiği yetkinlikleri ve yasal şartları taşımasını sağlamak ve sektörümüzün sağlıklı gelişimini sağlamak temel amaçlardandır.

 

Üst düzey yöneticilere ve uygunluk verilen iş planlarına ilişkin hükümlerinin şirketlerce uygulaması, olası değişikliklerin şirket ve sektöre olası etkileri, bu uygulamanın denetimi ve uygunsuzluklara uygulanan/uygulanmayan yaptırımlar hakkında önemli eksiklikler olduğu kanaatindeyim. Özellikle, 6.,7.,8. ve 9. Madde ve 12. Maddede belirtilen iş planlarına uyuma ilişkin uygulamalarında sorunlar görmekteyim.

 

Ayrıca, sektörümüze ve sektörümüzde görev alan üst düzey yöneticilere olan güveni artırmak üzere ilave adımlar atılmasında yarar görmekteyim. Özellikle, BDDK’nın “Bankaların Üst Yönetimine Atanacakların Bildirimi, Yemin Ve Mal Beyanında Bulunulması Ve Karar Defterlerinin Tutulmasına İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” ile bankalar için getirilmiş “Mal Beyanı” ve “Yemin” düzenlemeleri dikkat çekicidir.

 

Mal Beyanı” ve “Yemin” düzenlemelerinin sigortacılığa taşınmasının yararlı olacağı kanaatindeyim. Kamu yararı açısından benzer nitelikte, hatta bankacılıktaki nakit ve benzeri birikimler de dahil vatandaşların yıllara sair nakit gayri nakit tüm birikimlerini güvence altına altına alan sigortacılık için,  güven artırıcı bu düzenlemeler yararlı olacaktır.

 

Son söz olarak, SEDDK’da yeni Başkan ve yönetim anlayışı ile birlikte düzenleme ve denetleme alanında kararlı, disiplinli, etkin ve tavizsiz bir faaliyet döneminin başladığını gözlemliyor ve devamını bekliyoruz.

  
66 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
SİGORTA GÜNDEM
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam25
Toplam Ziyaret1250508
Takvim
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406
Üyelik Girişi